Великотърновският апелативен съд уважи становището на прокуратурата и остави в ареста шофьора, причинил тежка катастрофа с петима загинали

20 Октомври 2023 г.

С мярка за неотклонение  „Задържане под стража“ остава шофьорът на ТИР, който причини тежко пътнотранспортно произшествие с петима загинали край Габрово, след като Великотърновският апелативен съд прие становището на Апелативна прокуратурата-Велико Търново да не бъде уважено искането на обвиняемия за изменението ѝ в по-лека.

А.К. (румънски гражданин)  е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Габрово за това, че на 12.10.2023 г. в района на пътна връзка на третокласен път III-5004 (западен обходен път) с главен път I – 5 (Дряново - Габрово), общ. Габрово, при управление на товарен автомобил, били нарушени правилата за движение по пътищата, като е последвал сблъсък с насрещно движещ се микробус и по непредпазливост била причинена смъртта на повече от едно лице, а именно на пет лица.  Престъплението е квалифицирано по чл.343, ал.4,  във вр. с ал. 3  б. „б“, във вр. с ал.1, във вр. с чл.342, ал.1, предложение трето от НК.

Апелативен съд – Велико Търново е намерил, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия и  потвърдил определената от Окръжен съд – Габрово мярка, като правилна и законосъобразна.

Определението на АС- Велико Търново  не подлежи на обжалване.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Габрово.