По обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново на съд бе предаден мъж за ползване на чужда кредитна карта

10 Юли 2020 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу Х. П. за това, че на 03.12.2017 г. в 20:39 часа в град Велико Търново, при условията на посредствено извършителство, чрез действията на невиновното лице В. Ф., на АТМ – устройство в магазин, използвал платежен инструмент - кредитна карта тип „Бяла Карта“ Виза, без съгласието на титуляря С. Н., като изтеглил сумата от 400 лева от сметката му - престъпление по чл. 249, ал. 1 от НК.

Обвиняемият бил доведен син на пострадалия от предишен брак на жената, с която живеел преди време. Х.П. знаел, че С.Н. има метална каса, в която съхранява пари, ценности, документи и банкови карти. На 18.10.2017 г. пострадалият С. Н. претърпял инцидент, от който изпаднал в кома и бил настанен за лечение в болница, където починал на 11.12.2017 г. Около седмица преди смъртта му, обвиняемият се настанил в жилището му, разбил сейфа и взел кредитната карта. На 03.12.2017 г. вечерта се срещнал с приятели, с които имали  уговорка да се почерпят. Отишли да купят пиене и храна, като на входа на магазина обвиняемият подал на свидетеля В.Ф.  чуждата кредитна карта и листче с ПИН-кода и го помолил да изтегли 400 лв. Обвиняемият  е осъждан.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.