Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР – главен комисар Ивайло Иванов посетиха Габровска област във връзка с провеждането на специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност на 09.07.2020 г. Задържани са 13 лица

10 Юли 2020 г.

На 09.07.2020 г. Главният прокурор Иван Гешев посети Габровска област във връзка с провеждане на специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност със съвместното участие на Окръжна прокуратура – Габрово, обхванала територията на градовете Габрово и Севлиево, и селата Яворец, Градница, Душево, Сенник, Столът.

Образувани са пет наказателни производства, наблюдавани от Районните прокуратури Габрово и Севлиево, от които: едно за престъпление по чл. 194 ал. 1 от НК (кражба) и едно за престъпление по чл. 354а от НК (държане на наркотични вещества). Започнати са три бързи производства: едно за престъпление по транспорта по чл. 343б ал. 1 от НК (управление на МПС след употреба на алкохол) и две за престъпления по чл. 345 ал. 2 от НК (управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред).

По време на операцията са осъществени два огледа на местопроизшествие и шест претърсвания в недвижими имоти.

В хода на специализираната акция, осъществена от служители на ОД на МВР – Габрово, РУ – Габрово, РУ – Севлиево и Зонално жандармерийско управление – Плевен са задържани 13 лица по реда на Закона за МВР, извършени са проверки на 288 граждани, 165 моторни превозни средства, проверени са 76 адреса и 12 обекта. Констатирани са 91 нарушения. Наложени са 62 глоби с фиш и са съставени 29 акта за установяване на административни нарушения: 13 акта за нарушение на Закона за движение по пътищата, 9 по Закона за българските лични документи и 7 по Закона за гражданската регистрация.