„Ден на отворените врати” ще се проведе в Съдебната палата във Велико Търново на 15 април 2016 г.

13 Април 2016 г.

За поредна година инициативата се провежда съвместно между Апелативна прокуратура, Окръжна прокуратура, Районна прокуратура и Апелативен съд, Окръжен съд и Районен съд във Велико Търново

„Ден на отворените врати” на съдилищата и прокуратурите в Съдебната палата във Велико Търново  ще се проведе на 15 април  2016 г.   

       За поредна година инициативата се провежда съвместно между Апелативна прокуратура, Окръжна прокуратура, Районна прокуратура и Апелативен съд, Окръжен съд и Районен съд във Велико Търново. Във взаимодействие помежду си, съдилищата и прокуратурите, с активното участие на студенти и преподаватели от Юридическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” организират редица мероприятия, с цел повишаване на правната култура на гражданите и запознаването им с работата на съдилищата и прокуратурите. Инициативите  са насочени основно към младите хора – ученици, студенти и деца лишени от родителски грижи, като Съдебната палата ще бъде отворена и за всички граждани, проявяващи интерес към работата на органите на съдебната власт.

       Денят на отворените врати ще бъде официално открит от 10.00 часа на първия етаж на Съдебната палата от Председателя на Апелативен съд Велико Търново г-н Янко Янев и Апелативния прокурор г-н Огнян Басарболиев, административен ръководител на Апелативна прокуратура В. Търново.  

       След откриването, представителите на целевите групи ще се включат в информационни турове в отделните съдебни органи в Палатата. Подготвени са презентации на адаптираните зали за изслушване на деца, специалният софтуер за синтез на реч, както и системата за провеждане на видеоконферентна връзка. Студенти от Юридическия факултет на ВТУ ще представят симулативен съдебен процес. Съдии и прокурори от  районен и окръжен съд и от районна и окръжна прокуратура ще проведат среща-дискусия с ученици от гимназиалния курс.

 За първи път през тази година ще се проведе ролево представяне на етапите на досъдебното и съдебното производство „В кориците на делото”, въз основа на  архивно наказателно дело. Под ръководството на прокурори от апелативна и окръжна прокуратури и съдия от Окръжен съд, студенти специалност „Право” ще влязат в ролите на участници в процесите и ще пресъздадат  етапите на работа, като следват „стъпките” на магистратите, които реално са работили по казуса. Предвидена е и среща-представяне работата на съда и прокуратурата пред деца от началния курс на обучение.

       Дните на отворените врати в съдебната система са част от годишната програма на комисия „Публична комуникация и протокол” към ВСС и се провеждат във всички органи на съдебната власт, като целят повишаване на познаването на функциите и ролите в отделните органи и повишаване на общественото доверие към съдебната власт.

        

ПРОГРАМА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

                                              

                                        (15 април 2016 г., петък )

 

9.20 – 10.00 – Посрещане на гостите.

10.00 – 10.30 – Откриване на „Ден на отворените врати”

10.30 – 11.00 – Информационен тур в Районен съд

10.30 – 11.00 – Информационен тур в Окръжен съд

10.30 – 11.00 – Информационен тур в Апелативен съд

10.30 – 11.30 – „В кориците на делото” – запознаване с етапите на                       досъдебното и  съдебното производство.

 

11.00 – 11.30 – Презентация за използването на адаптираните стаи                     за изслушване на деца в Районен съд

11.00 – 11.30 – Демонстрация на софтуер за синтез на реч във ВТОС

11.00 – 11.30 – Презентация и демонстрация на системата за                               видеоконферентна връзка в Апелативен съд.

 

11.30 – 12.30 – Среща-дискусия на съдия и прокурор от ВТРС и ВТРП                         с ученици по въпроси, свързани с работата на                              съдебната власт.

11.30 – 12.30 – Симулативен процес на студенти по право  

11.30 – 12.30 – Информационен тур „Прокуратура”

 

13.30 – 14.30 – Среща-представяне на работата на съда и прокуратурата пред деца от началния курс на обучение

 

10.30 – 15.00 – Изложба на архивни документи

10.30 – 15.00 – Видеопрожекция на информационни материали

                           „Третата власт отвътре”