Петя Грънчарова е избрана за втори мандат, като административен ръководител на Районна прокуратура Луковит

1 Декември 2015 г.

Висш съдебен съвет избра  с мнозинство Петя Грънчарова за втори мандат като административен ръководите  и районен прокурор на Районна прокуратура Луковит. Грънчарова има 17 години юридически стаж.

     Висш съдебен съвет избра  с мнозинство Петя Грънчарова за втори мандат като административен ръководите  и районен прокурор на Районна прокуратура Луковит. Грънчарова има 17 години юридически стаж. Кариерата си на обвинител започва като младши прокурор в ОП Ловеч. От 2000 година е прокурор в РП Луковит, като от 2010 г. е административен ръководител – районен прокурор  в РП Луковит.

     Пред ВСС тя подчерта, че „дейността на РП Луковит трябва да продължи да се развива  и усъвършенства в няколко насоки, като се запазят  изградените добри отношения с всички правоприлагащи органи, основани на принципна и законова основа.“  Основна цели в  работа  през втория мандат ще бъдат: не допускане на създаване на среда за корупционни практики и поведение;  намаляване броя на върнатите от съда дела; провеждане на съвместни съвещания между прокурори  и разследващи органи,  с цел преодоляване на допуснатите слабости  в разследването и последващото им отстраняване; съобразяване със съдебната практика и осъдителните решения на ЕС по правата на човека; продължаване на тенденцията за увеличаване броя на бързите и незабавни производства.  Важни приоритети  в работата ще бъдат   постоянен контрол на сроковете на разследване, контрол върху ДП , водени срещу лица с две и повече неприключили производство, както и засилване на надзора за законност  за защита на обществения интерес и правата на гражданите.