ЛИЦАТА НА ПРОКУРАТУРАТА. Родственица на Поп Харитон ще бъде обвинител N 1 на Горна Оряховица още 5 г.

26 Юли 2016 г.

За Даниела Харитонова административният пост не е самоцел, а възможност да правиш промяна

вестник "БОРБА",  25.07.2016

ДАНИЕЛА ХАРИТОНОВА БЕ ИЗБРАНА С ОВАЦИИ ОТ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ да управлява прокуратурата в Горна Оряховица още 5 години във втория си мандат. Тя бе похвалена за презентацията си лично от главния прокурор Сотир Цацаров, а други членове на прокурорската колегия я нарекоха „човек с визия“. След 23 години като прокурор тя скромно казва, че не е готова да решава човешки съдби на друг пост в съдебната власт.

ПОСРЕЩА НИ В РЕМОНТИРАНИЯ СИ КАБИНЕТ И В НАПЪЛНО ОБНОВЕНИЯ ЕТАЖ НА ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ в Горна Оряховица. С този скорошен ремонт тя се гордее, защото с около 20 000 лева е успяла да промени много неща – прокуратурата има модерно деловодство, а работещите – методически кабинет и санитарни помещения, каквито в Съдебната палата в областния град няма. Парите бяха отпуснати от главния прокурор Цацаров, който при една визита в Горна Оряховица е бил неприятно изненадан от лошия вид на ведомството.

Като повечето бюра на магистратите, и бюрото на Даниела е затрупано с папки и преписки, но пък са подредени и тя знае кое къде се намира. До бюрото стои портретът на Поп Харитон, който й дава енергия като неин далечен родственик, откъдето идва тази фамилия.

„Аз съм боец, не съм бунтар, но имам кураж и нямам страх от битки. Когато знам, че една кауза трябва да бъде защитавана, я защитавам докрай!”, казва районният прокурор на Горна Оряховица.

„Моята идея винаги е била да търся истината в процеса. Така започнах в началото като прокурор в Горна Оряховица. 12 г. бях зам.-шеф, един първи мандат началник и сега ми гласуваха доверие за още един мандат. Така минаха 23 г., но пък вече съм достатъчно зряла и искам да си остана в прокуратурата”, казва още г-жа Харитонова. Тя е категорична, че за нея, да си административен ръководител, никога не е било самоцел, а възможност да се опита да направи промяна. Това смята да прави и през следващите 5 години.

НЕЙНИТЕ АМБИЦИИ ПРЕЗ ВТОРИЯ МАНДАТ СА ПЪРВО да осигури спокойна работа на колегите си. Задължително трябва да се запази ниското ниво на оправдателни присъди, от порядъка на една-две годишно. Да се намали броят на делата, върнатите от съда на прокуратурата. От началото на тази година в района имало бум на неверни договори за земеделски земи пред земеделските служби, които реално не били подписани от собствениците на ниви. Другата серия дела била за наркотици в малки дози и страшно много хулиганства. Хората стават все по-агресивни и за най-малкия спор стигали до сбивания. Масово агресията се пренасяла и върху полицейските служители, които отивали на мястото на инцидента. Вместо да всяват респект, униформените обаче стават жертва и почти всяка седмица в прокуратурата имало дела за ударени и обидени служители на МВР.

„Вярно, че гражданите нямат респект от властта и заради това си го изкарват на полицаите. Това се дължи на липсата на очаквана съдебна справедливост в разумни срокове по казуси, които вълнуват хората“, споделя Даниела Харитонова и припомня, че Районна прокуратура в Горна Оряховица обслужва и общините Лясковец и Стражица. Освен това Горна Оряховица е жп възел, тук е центърът на телефонните измамници и джебчиите, които обаче много често „работят“ в други населени места. Много от извършителите на престъпления пък са гастрольори и всичко това допълнително утежнява работата на полицията и прокуратурата в града.

ДАНИЕЛА ХАРИТОНОВА Е ЗАВЪРШИЛА С ПЪЛНО ОТЛИЧИЕ ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ В РОДНИЯ СИ ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО. И до днес тя няма проблем да общува на руски с когото и да е заради високото ниво на преподаване в елитната гимназия, но признава, че английският е бил изучаван на втори план, но тя се оправя на средно ниво и с него. В семейството й няма прависти. Завършва право в СУ „Климент Охридски“, защото тогава само там е имало такъв факултет. Била в трети курс, когато и във ВТУ открили тази специалност, но било късно да се връща във В. Търново. Почива си, като чете книги, и сега си пада по фантастиката. Трудно дава интервюта. В края на нашия разговор предпочете да поздрави всички свои колеги и началници, вместо да критикува когото и да е.

Нели СУКОВА