Прокурори от Окръжна прокуратура – Варна и от Районна прокуратура – Варна посрещнаха свои колеги от европейски държави в рамките на обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение

4 Юли 2024 г.

Прокурорите Пламен Михайлов от Окръжна прокуратура – Варна и Ивелина Паскова и Пламен Хараламбиев от Районната прокуратура посрещнаха свои колеги от Германия, Гърция, Италия, Полша, Унгария, Франция и Хърватия.

В Окръжна прокуратура – Варна гостите прокурори и съдии бяха запознати с компетенциите на структурата, с особеностите в работата на своите колеги и специфичните законови рамки. Те обсъдиха с домакина на срещата разликите в нормативната уредба на всяка от държавите по отношение на структурата на съдебната власт, процесуалните фигури, общественозначими противообществени прояви, както и сходствата в подхода за работа по доказването и документирането им.

Прокурорите от Районната прокуратура представиха спецификите на работата в структурата – обхвата на дейността, основните направления, най-често срещаните затруднения и предизвикателствата, които ежедневно стоят пред тях. Обсъдиха със своите чуждестранни колеги конкретни казуси от практиката си. От своя страна гостите споделиха своя опит по дела от компетенцията на Районната прокуратура и посочиха полезни практики от своята работа.

Посещенията на магистратите от седемте страни-членки на Европейския съюз са реализирани в рамките на петдневната обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО), в сътрудничество с Националния институт на правосъдието. Домакин на инициативата тази година е Административен съд – Варна.