35-годишен общински служител, обвинен за поискан и приет подкуп, бе предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна

2 Юли 2024 г.

Обвинителен акт срещу 35-годишен служител на Община Варна, привлечен към наказателна отговорност за поискан и приет от него подкуп посредством злоупотреба със служебно положение чрез изнудване, внесе в съда Окръжна прокуратура - Варна. Престъплението, за което К.Х. ще бъде съден е по чл. 302, т. 2, във връзка с чл. 301, ал. 1 от НК.

Мъжът бил назначен на длъжност инспектор „Строителен контрол“ в Община Варна през месец септември 2021 година. Според длъжностната му характеристика част от задълженията му били констатиране на незаконни строежи и строежи с нарушения, както и подготовка и изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи.

В изпълнение на служебните си задължения, в края на януари 2024 година, К.Х. предприел проверка на имот в град Варна след постъпил сигнал за извършване на потенциално нерегламентирани строителни дейности. След като констатирал липсата на документи за промяна на архитектурния проект при строеж на тераса на съществуваща вече сграда, обвиняемият поискал да му бъдат платени 10 000 лева, за да не изпълни правомощията си по закон и „за да не изпрати хора да съборят терасата“.

Няколко пъти К.Х. се срещал с представител на собственичката на имота и настоявал да му бъде даден неследващия му се дар. На 13 февруари, след като предварително бил подаден сигнал до компетентните органи, потърпевшата предала сумата от 2000 евро в белязани банкноти на обвиняемия. След като взел парите, 34-годишният тогава мъж заявил, че ще се върне за останалата сума, и потеглил с автомобила си към работното си място в Община Варна. Именно там, при паркиране, той бил задържан от служители на ГДБОП при МВР. В него била намерена сумата пари, предадена му като подкуп.

Предстои делото срещу К.Х. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 10 години, както и „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.