Потвърдена е присъда „доживотен затвор“ по дело за жестоко убийство на жена в шуменско село, извършено по мъчителен начин от мъжа, с когото тя съжителствала

25 Април 2024 г.

Апелативен съд-Варна потвърди присъда - доживотен затвор, произнесена от Шуменския окръжен съд през 2023 г. по внесен от Окръжната прокуратура обвинителен акт срещу А.А. (57 г.) за убийство, извършено с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин, извършено при условията на домашно насилие.  

Мъжът и по-възрастната от него жена живеели на семейни начала в село Черноглавци, област Шумен. Той често употребявал алкохол в големи количества, след което проявявал физическа агресия спрямо съжителката си. Жената не веднъж напускала семейното жилище и търсела помощ от свои близки, но след това се връщала при подсъдимия, тъй като той обещавал, че ще се промени.

На 7 ноември 2022 г. 56-годишният тогава мъж отново намерил повод за посегателство над жената, с която живеел - обвинил я в изневяра, след като я видял да разговаря с познат на улицата. А.А. бил в нетрезво състояние, тъй като преди това употребил значително количество алкохол и започнал да бие жената, като й нанасял удари с юмруци и ритници по цялото тяло още докато се намирали извън дома си. След като се прибрали агресията ескалирала и той започнал отново да я бие. Нанасял й удари по главата и тялото с юмруци и с крака, с маша за камина, рязал ухото й, горил с цигара тялото й. След продължителен побой А.А. оставил пострадалата  в безпомощно състояние в една от стаите и излязъл в двора на имота. През различни интервали от време мъжът влизал в стаята, в която лежала 69-годишната пострадала. Макар да забелязвал, че състоянието й се влошава, той не потърсил медицинска помощ и жената починала.

Понеже осъзнавал, че съжителката му е починала вследствие причинените й от него наранявания, обвиняемият взел решение да  напусне с. Черноглавци и да отиде в гр. София, където отседнал при сина си.

За извършеното тежко престъпление станало ясно на 12 ноември 2022 г, когато починалата жена била намерена от непълнолетния син на А.А. В хода на образуваното незабавно разследване била установена съпричастността на 56-годишния мъж към деянието. Той бил издирен, привлечен към наказателна отговорност и задържан. Предаден бил на съд през юни 2023 г. за престъпление по чл. 116, а.1, т.6, пр. 2 и 3, и т. 6а, във връзка с чл. 115 от НК.

Съдебният акт подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.