Прокурор д-р Даниел Илиев – говорител на Районна прокуратура – Добрич: Превенцията на телефонните измами е моя лична кауза заради факта, че те засягат възрастни уязвими хора, на които се нанасят непоправими емоционални и материални вреди

27 Март 2024 г.

Интервю на прокурор Даниел Илиев – говорител на Районна прокуратура – Добрич за „Радио Добруджа“, на живо в предаването „Тема на седмицата“

25 март 2024  година

Водеща: На Благовец в студиото на МГ „Добруджа“ посрещаме господин Даниел Илиев. Той е прокурор и говорител на Районна прокуратура – Добрич. Здравейте!

Даниел Илиев: Добър ден на Вас и на Вашите зрители във Фейсбук, на Вашите слушатели. Благодаря за поканата! За мен е удоволствие да Ви гостувам за втори път!

Водеща: Действително за втори път ни гостувате, но при първото Ви гостуване пред името нямаше доктор Даниел Илиев. Какво се случи през това време?

Даниел Илиев: За мое голямо щастие, сбъднах си още една голяма моя мечта. Успях през месец ноември да защитя докторска степен по наказателно право във Варненския свободен университет на тема, която касае транспортните престъпления.

Водеща: Доктор Илиев, точно за това съм Ви поканила – да говорим за Вашите познания и за публикациите, които правите в специализираното издание списание „Общество и право“ по тази тема, по която сте защитил и дипломната си работа.

Даниел Илиев: Съвсем скоро, в началото на този месец, излезе най-новата ми статия, която е насочена към скоро криминализираното деяние, което се изразява в това, че водачите на МПС, които веднъж вече са отказали да бъдат тествани за алкохол и наркотични вещества, при повторния отказ вече извършват престъпление. Това е част от законодателните промени, които настъпиха през месец август миналата година, тоест деянието е сравнително скоро. В статията съм обърнал внимание на практическите проблеми, които биха възникнали при бъдещото приложение на този състав на престъпление от особената част на Наказателния кодекс.

Водеща: Пояснете каква отговорност носят?

Даниел Илиев: Основният мотив на тази статия е това, че в последно време в нашата действителност и в частност в наказателното право се забелязва явлението „свръхкриминализация“. Това означава, че Наказателният кодекс и неговото приложно поле продължава да се разширява и разширява, като в него се включват изключително и все повече деяния, част от които, по моето скромно  мнение, представляват административни нарушения.

В съвременните общества е възприета тезата, че наказателното право е мощен ресурс, който трябва да бъде използван за борбата с ядрото на престъпността – убийства, грабежи, телесни повреди и т.н. Да бъде използвано пестеливо – ultima racio, и пропорционално по начин, по който държи сметка за разходите. Обратното положение – всяко правонарушение да се санкционира и да се регулира с нормите на наказателното право, води, според мен, до липсата на чувство на справедливост у гражданите. Т. ест. в случая имаме едно деяние – отказ от страна на водача да бъде тестван за наркотични вещества  или алкохол с дрегер или с техническо средство, което се санкционира по административен ред, визирам Закона за движение по пътищата. След което повторният му отказ се санкционира вече по реда на наказателното право. В статията съм застъпил виждането си, че това деяние не разкрива висока степен на обществена опасност и не оправдава използването на наказателна репресия спрямо него.

Водеща: Как се отразява тази Ваша статия във Вашите среди – прокурорските? Как я приеха колегите Ви?

Даниел Илиев: Колегите изцяло споделят моето виждане. Аз не съм иноватор на тезата, че е налице свръхкриминализиция, и други мои колеги са писали над този въпрос. Но използвах инкриминирането на това деяние още веднъж, за да обърна внимание на този процес, защото когато едно деяние се включва в Наказателния кодекс и се предвижда за него наказателна отговорност трябва да се отчитат редица обстоятелства – тези които вече изброих, и да се спазват основни принципи на правото, на правото на Европейския съюз.

Нормата, която визира това престъпление, е устроена по такъв начин, че позволява да бъде търсена наказателно отговорност от всеки водач, независимо от обстоятелството какъв период от време е изминал от санкционирането му по административен ред. Давам пример: водач на МПС е спрян, отказва да бъде тестван за алкохол и наркотични вещества, свидетелството му за управление се отнема за срок от две години и му се налага глоба до 2000 лева. След изтичане на този срок, свидетелството се връща на водача, съответно глобата е заплатена, и ако отново бъде спрян за проверка и откаже да бъде тестван, възниква основание за търсене на наказателна отговорност. Въпреки че е изминал голям период от време, въпреки че той е понесъл своето наказание по административен ред, което (според мен) противоречи не само на принципа на равнопоставеност на гражданите, който е залегнал в Конституцията, но и на основни принципи на правото на ЕС, като принципите на правната сигурност, защитата на оправданите правни очаквания и принципа на пропорционалността, разбира се.

Водеща: А кой би могъл да ни даде информация за това колко са конфискуваните автомобили, за колко нарушения, какво е наложено като наказания?

Даниел Илиев: Първо да посоча, че термина „конфискация“ не е правилен, защото конфискацията е наказание по Наказателния кодекс, в случая говорим за отнемане в полза на Държавата, което по съществото си и по смисъла на Наказателния кодекс представлява гражданска санкция, независимо от наказателната отговорност, както посочва и самият закон. Отнемането на автомобилите се случва по реда, предвиден в НПК, а автомобилите се съхраняват в специално обособени места, като за тяхното опазване отговаря Министерството на вътрешните работи, т.ест. те могат да дадат актуални данни колко автомобили в момента се съхраняват на тези места. Аз не разполагам с тази информация към момента. Единственото задължение на Прокуратурата в случая е да осигури обезпечаването на тези автомобили за нуждите на наказателното производство и евентуално тяхната бъдеща отмяна, в случай че бъде постановена осъдителна присъда спрямо конкретния водач.

Водеща: Подготвяте нова статия за „Общество и право“. Каква е темата?

Даниел Илиев: Точно така. Темата е отново свързана с транспортните престъпления и касае управлението на МПС с неистински регистрационни номера или такива, издадени за друго моторно превозно средство. Направил съм проучване по темата, в което съм установил противоречия, които възникват в практиката относно тълкуването на закона , като съм дал своето виждане кака трябва да бъде разбиран и прилаган той и съм направил съответно предложение за изменение на законодателството специално в частта, предвиждаща наказание за извършеното престъпление, защото смятам, че тези престъпления вече твърде често се срещат в ежедневието ни и предвидената за тях наказателна отговорност не съответства на обществената им опасност.

Водеща: Вие, заедно с прокурор Любенова (бел. говорител на Окръжна прокуратура – Добрич), направихте много срещи с граждани, за да предупреждавате за едни или други престъпления превантивно -  за телефонните измами, за нарушения сред малолетни и непълнолетни. Имат ли ефект тези Ваши срещи?

Даниел Илиев: Благодаря Ви, че повдигате този въпрос! Темата за телефонните измами аз лично съм я превърнал в лична кауза, тъй като знаете, че тя първо засяга възрастни хора, уязвими. Второ – касае се за изключително неприятно от гледна точка на това, че тези пострадалите доста често са събирали парите дълго време. Касае се за огромни суми и т.н. Винаги съм казвал, че е много по-добре да изпреварим събитията, отколкото да вървим след тях. Това важи във пълна сила за телефонните измами. Затова и благодаря на Окръжната прокуратура за съвместната ни работа.

Действително статистиката е ясна и красноречива. За миналата година, когато проведохме тези срещи, от месец април и месец май 2023 година, до февруари 2024 година нямахме нито една телефонна измама, регистрирана на територията на област Добрич. Затова след случая от 6 февруари, за който вие знаете (бел. жена даде 60 000 лева на телефонни измамници), отново подновихме кампанията, отново посещаваме различни населени места заедно с колегите от Окръжна прокуратура, и този път разширяваме нашият периметър, излизаме извън община Добрич и посещаваме община Добричка, община Генерал Тошево, община Шабла. Предстоят през месец април срещи в Каварна и Балчик.

Нося да Ви покажа брошурите, които раздаваме на присъстващите. Запознаваме ги със най-често срещаните сценарии на телефонните измами и съответно как да реагират, как да се предпазят от тези деяния, за да не се случат в крайна сметка те.

Водеща: Младите хора как възприемат срещите си с Вас?

Даниел Илиев: Младите хора са изключително ентусиазирани, изключително будни ученици. За съжаление проблемът при тях е свързан с наркотичните вещества. Обръщаме им специално внимание на тази тема.

Твърде често, по мои наблюдения, непълнолетните остават с впечатление, че след като са непълнолетни, са наказателно неотговорни и не може да им се търси наказателна отговорност. Това не е вярно! Напротив – наказателно отговорни са. А дори на някакви основания делото да бъде прекратено, те носят отговорност и по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица, респективно налагат им се възпитателни мерки, които най-малко могат да повлияят на бъдещото им развитие.

Водеща: Господин Илиев, накрая, един въпрос за това в какви случаи Районна прокуратура се сезира?

Даниел Илиев: Последният случай, в който се сезирахме, беше именно след среща с възрастни хора. Ние използваме повода освен да им разкажем за телефонните измами, да чуем и техните проблеми, за да можем да се намесим и да ги решим по най-добрия начин. Знаете, че Прокуратурата осъществява и общ надзор за законност, т.ест. ние се намесваме дори, когато няма данни за престъпление, а примерно някакъв административен акт ограничава правата на гражданите на област Добрич.

Водеща: Имате ли случаи, в които се сезирате по медийни публикации?

Даниел Илиев: Имаме такива случаи, в които се сезираме по медийни публикации. Не мога да посоча конкретна бройка за тази година, но имаме.

Водеща: Аз Ви желая успех в писането на публикации и повече информация за нашите слушатели и зрители. Успешна седмица!

Даниел Илиев: И аз Ви благодаря!