Районен съд – Добрич уважи искането на Прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 30-годишния мъж, привлечен към наказателна отговорност за опит за изнасилване в условията на опасен рецидив

6 Февруари 2024 г.

Състав на Районен съд – Добрич уважи искането на Прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, предвидена в НПК, спрямо 30-годишния мъж, който е обвиняем за опит за изнасилване на млада жена в дома ѝ. Съдът възприе доводите на прокуратурата, че спрямо него е налице обосновано предположение, че той е извършител на деянието, за което му е предявено обвинение, както и че съществува реална опасност същият да извърши престъпление, ако остане на свобода. Той е добре познат на правоохранителните органи и е многократно осъждан за различни престъпления, като е извършил посегателството в условията на опасен рецидив.

Около 23:00 часа на 4 февруари 2024 година, 30-годишният мъж счупил прозорец на частен дом и влязъл в жилището. В къщата живеела сама млада жена. Той я нападнал, успял да я хване, запушил устата й и опитал да я събори. Пострадалата оказала съпротива и отблъснала нападателя си. Това го отказало и той бързо напуснал имота.

Определението на Районен съд – Добрич подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Окръжния съд в града.