Мъж, използвал за лични цели данни от чужди банкови карти и извършвал парични преводи за прикриване произхода на общо 5535 лева, отива на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Добрич

18 Декември 2023 г.

Обвинителен акт внесе в съда Окръжна прокуратура - Добрич срещу 38-годишния П.Д., който, при условията на продължавано престъпление, използвал чужди банкови карти без съгласието на притежателите им, превеждайки пари от тях, и извършвал финансови операции, посредством които прикривал произхода на паричните средства, придобити по престъпен начин. Той е предаден на съд с две обвинения – по чл.249, ал.1, пр.2, във връзка с чл.26, ал.1 и по чл.253, ал.1, пр.1-во, във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

За периода от 15 октомври 2018 година до 13 февруари 2019 година П.Д. успял да реализира 25 транзакции към сметки на трети лица, които нямали касателство с извършените от него престъпления, на обща стойност 5535,02 лева. През няколко дни той извършвал незаконни преводи на неголеми суми пари от сметките на непознати хора към сметките на други лица, също непознати за него. Вторите нямали информация какви са тези плащания и само осигурявали последващи трансфери към сметката на обвиняемия или към сметки на непознати за тях лица срещу заплащане.

П.Д. е известен на органите на реда и на Прокуратурата, тъй като вече е осъждан. Освен това в момента на извършване на престъплението бил обвиняем по друго досъдебно производство за документна измама.

Предстои делото срещу 38-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Окръжен съд - Добрич. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години, както и „глоба“ до двойния размер на получената сума по първото обвинение и с „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години и „глоба“ от 3000 до 5000 лева по второто обвинение за пране на пари.