Доживотен затвор за мъж, ограбил и убил жена от село Славяново, след уважен протест на Окръжна прокуратура - Търговище

15 Декември 2023 г.

Апелативен съд – Варна уважи протест на Окръжна прокуратура – Търговище с искане за по-тежко наказание и постанови доживотен затвор за подсъдим за грабеж, придружен с убийство в с. Славяново. Мъжът ще трябва да заплати на наследника на починалата обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 лева, като в тази част присъдата на Окръжен съд – Търговище бе потвърдена от въззивната инстанция.

През месец юни първоинстанционният съд постанови 50-годишният мъж да бъде лишен от свобода за срок от 20 години при строг режим на изтърпяване. Прокурорът по делото категорично прецени, че така постановеното наказание не е законосъобразно и деянието разкрива по-висока степен на обществена опасност от тази на останалите престъпления от същия вид, което изисква и по-високо наказание, поради което беше внесен протест срещу размера на присъдата.

Жертва на тежкото престъпление, извършено на 11 октомври 2022 година, станала 61-годишна жена. Тя била собственичка на местния магазин и получавала добри доходи от трудова си дейност, а освен това живеела сама. Тези факти били известни на подсъдимия и той решил, че може да я ограби, като така да си набави средства за задоволяване на зависимостта му към хазартни игри.

49-годишният тогава мъж взел малък заем от 61-годишната жена. Под предлог да й върне парите, поискал да я посети и се уговорил с нея да отиде до дома й. Тъй като жертвата очаквала Ю.Ш., тя отворила вратата на къщата си и обвиняемият нахлул вътре. Изпълнявайки целта си да присвои паричните спестявания на жената, той упражнил насилие спрямо нея, но поради съпротива от нейна страна, обвиняемият предприел действия по умъртвяването й. Удушил я и я оставил на пода в дома й. Напуснал къщата, след като взел 15 000 лева, които намерил, а излизайки заключил катинара на входната врата.

Ю.Ш. бил задържан на 13 октомври, в дома си в село Славяново. Той бил обвинен за извършеното от него престъпление по чл. 199, ал. 2, т.2, пр.1, във връзка с чл. 198, ал.1 от НК. Подсъдимият е добре познат на органите на реда и на прокуратурата, няма постоянна работа и трудови доходи, многократно е осъждан за престъпления против собствеността, като е осъждан и за убийство. Прекарал е в затвора близо 30 години от живота си.

Решението на Апелативен съд – Варна подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.