Районна прокуратура – Силистра привлече към наказателна отговорност мъж от бургаско и превозваните от него чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България

24 Април 2023 г.

Мъж от град Руен, област Бургас, превозвал общо 30 чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България, е задържан на границата край Силистра. К.Г. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в съучастие с още двама мъже, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомагал чужденци да преминат в страната в нарушение на закона - престъпление по чл. 281, ал. 1, т.4 и т.5, във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 20, ал.2 от НК.

Срещу 16 от чуждите граждани са образувани бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК, повдигнати са им обвинения. Мнозинството от тях нямат документи за самоличност, само двама предоставили на органите на реда документи, издадени в Афганистан. Всички чужди граждани са мъже и твърдят, че са афганистанци. Четиринадесет младежи от групата са заявили възраст под 18 години. Те били транспортирани в град София и са настанени в Център за настаняване на малолетни и непълнолетни бежанци.

Установено е, че чужденците, подпомогнати от обвиняемия К.Г., са преминали нелегално границата между Република България и Република Румъния на нерегламентирано място и са били задържани на територията на Румъния, като незабавно били уведомени българските власти и нарушителите са върнати в България.

Работата по образуваното досъдебно производство и тази по бързите производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Силистра.