Работно съвещание с представители на държавни институции и местната власт се проведе по инициатива на Окръжна прокуратура – Разград

23 Ноември 2022 г.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Разград окръжен прокурор Тихомир Тодоров инициира работно съвещание с участието на представители на държавни институции, местната власт и правоохранителните органи в областта. Поканата за срещата уважиха областният управител на Разград Драгомир Златев, кметовете на общини, директорът на ОД на МВР в града Диян Минков, началниците на районните полицейски управления, представители на Регионалното управление по образованието и РД „Социално подпомагане“.

Повод за срещата станаха зачестилите случаи в страната, при които водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, причиняват тежки пътно-транспортни произшествия с пострадали или загинали. А основната идея на инициативата е институциите да обединят усилията си в борбата с престъпленията против транспорта, сред които са тези деяния. Поставен беше акцент върху факта, че все по-често при рутинни проверки или след пътен инцидент се установява употреба на забранени субстанции от страна на водачите на превозни средства. Присъстващите се обединиха около идеята за нуждата от предварителен контрол и превенция, лична ангажираност на всички отговорни лица от месната власт и държавните институции, както и обществена ангажираност с този сериозен проблем.

Други акценти, поставен от окръжния прокурор Тодоров по време на срещата, бяха достъпа до наркотични вещества и престъпленията, свързани с държане и разпространение на такива, битовата престъпност и не на последно място възможностите за трафик на хора от областта. Той призова да се обърне специално внимание на услугите, предоставяни от редица фирми, за намиране на работа в чужбина, транспорт и настаняване на работници извън страната. Възможността хора, тръгнали да търсят препитание в чужда държава, да бъдат експлоатирани не бива да се пренебрегва и трябва да бъде предотвратявана.

На работното съвещание беше постигнато съгласие между всички присъстващи, че усилията за справяне с наболелите проблеми трябва да бъдат съвместни, навременни и категорични.