Двама мъже от Варна, обвиняеми по две досъдебни производства за разпространяване на порнографски материали с деца, остават „задържани под стража“

21 Ноември 2022 г.

Двама мъже от Варна, привлечени към наказателна отговорност за разпространение на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица ненавършили 18 години, което е извършвано като продължавано престъпление, остават в ареста по искане на Районната прокуратура във Варна. Я.К. (39 г.) и В.Ц. (48 г.) са обвинени за престъпление по чл. 159, ал. 4, т. 1, във връзка с ал. 2, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Те бяха задържани за срок до 72 часа, след като при мащабна операция, провела се на 18 ноември 2022 година в няколко града в страната, с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и ГДБОП, беше разкрита мрежа за разпространение на порнографски материали с участието на деца.

При извършените претърсвания, в домовете на Я.К. и на В.Ц. са намерени и иззети електронни устройства и носители, съдържащи сцени на сексуално насилие с деца между 2 и 10 години.

Определенията на Районен съд – Варна подлежат на обжалване пред Окръжния съд в града.