Ефективно наказание „лишаване от свобода“ за мъж, използвал банковите карти на непознат, по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна

26 Октомври 2022 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна, 25-годишен мъж получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и осем месеца при първоначален строг режим на изтърпяване. Той беше осъден за това, че при условията на продължавано престъпление използвал чужди банкови карти без съгласието и знанието на техния притежател – престъпление по чл. 249, ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК. Мъжът трябва да плати обезщетение на пострадалия за претърпените от него имуществени вреди в резултат на деянието – сумата изтеглена от двете банкови карти. В него тежест бяха присъдени и направените по делото разноски.

На 23 април 2019 година имотът на варненец, който работел в чужбина, станал обект на кражба. Освен електрически уреди, сред откраднатите вещи имало и две банкови карти. По неустановен начин тези карти попаднали във владението на обвиняемия И.В, който решил да се възползва от тях.

За периода от 25 април до 7 май 2019 година той реализирал множество плащания на различни стоки, като включително осъществил две по-големи онлайн покупки. Общата стойност на изхарчените чужди парични средства била 2 675,84 лева. Поради достигане на лимита на банковите карти, 22-годишният тогава обвиняем не успял да се разполага с тях повече.

При завръщането си в България собственикът на платежните инструменти разбрал за липсата им и незабавно сигнализирал в банката, чиито услуги използвал. Така станало ясно, че средствата в тях са неправомерно похарчени.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в срок от 15 дни.