По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Шумен признаха за виновен управител на търговско дружество, избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери

20 Октомври 2022 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Шумен признаха за виновен управител на търговско дружество, който в периода от май до октомври 2010 г., при условията на продължавано престъпление, избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери, като потвърдил неистина, използвал документи с невярно съдържание при представяне на информация пред органите на НАП.

Съдът наложи на 47-годишния А.Б. наказание от три години „лишаване от свобода“, изтърпяването на което се отлага с пет години изпитателен срок. Постановена беше и конфискация на част от имуществото на подсъдимия, а именно – поземлен имот с площ от 1 500 кв.м., ведно със склад за строителни материали. Управителят на търговското дружество бил обвинен за данъчно престъпление по член по чл.255, ал.3, във връзка с чл.255, ал.1, т.2, т.6 и т.7, във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

В периода от октомври 2009 г. до май 2017 г. обвиняемият бил управител и собственик на капитала на търговско дружество, с основен предмет на дейност производство и търговия със стъкларски изделия. Като такъв, за да избегне установяването и плащането на дължим данък добавена стойност, през месеците май, юни, юли, август и септември 2010 година включил в счетоводството на дружеството фактури, предоставяйки ги за осчетоводяване, отразяващи недействителни доставки. По този начин дружеството ползвало право на пълен данъчен кредит и намалявало размера на реално дължимия данък с размера на неследващия се и неправомерно ползван данъчен кредит. Общият размер на дължимите задължения по ЗДДС от ползван неследващ се данъчен кредит (неоснователно възстановен чрез приспадане) бил в размер на 147 977, 30 лева. Престъплението е установено след направена данъчна ревизия.

Определеното от Окръжен съд – Шумен наказание подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Варна.