„Лишаване от свобода“ за срок от две години ще търпи 26-годишен варненец, привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на марихуана и метамфетамин

29 Септември 2022 г.

Ефективна присъда „лишаване от свобода“ за срок от две години при първоначален „строг“ режим на изтърпяване получи млад мъж от Варна, привлечен към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура в града за това, че държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества при условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 354а, ал. 2, т. 4 от НК. А.А. бе осъден и за шофиране под въздействието на упойващи вещества, като за това престъпление съдът постанови наказание от 11 месеца затвор. Той ще бъде лишен и от право да управлява автомобил за срок от 2 години и 6 месеца. От така наложените наказания, 26-годишният варненец ще търпи най- тежкото, а именно две години „лишаване от свобода“ и няма да има право да шофира за определения срок.

Случаят, за който А.А. беше осъден, датира от 10 януари 2022 година. В хода на полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с притежанието и разпространението на наркотични вещества, той бил задържан. В дома му, след неотложни процесуални действия – претърсване и изземване, били намерени и иззети 20,05 грама марихуана, 4,76 грама метамфетамин и електронна везна.

Младият мъж призна вината си и заяви, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред и предпочита бързото производство, като призна всички обстоятелства и факти в обвинителния акт.

Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение е със силата на присъда и е окончателно.