Присъда и глоба по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна за полицейски служител, поискал и взел подкуп

11 Февруари 2022 г.

След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Варна 46-годишният бивш полицейски служител Ж.М. беше признат за виновен и осъден с „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изтърпяването на които се отлага с 5 години изпитателен срок, и глоба в размер на 2000 лева. Съдът го лиши и от възможността да заема длъжност в структурата на МВР за срок от 3 години. Той бил привлечен към наказателно отговорност и предаден на съд за това, че в качеството му на длъжностно лице (полицейски служител) поискал и приел дар, който не му се следва, за да не извърши действия по служба - престъпление по чл. 302, ал.1, т.1 във връзка с чл.301, ал.1 от НК.

На 21 август 2019 г. обвиняемият изпълнявал наряд като автопатрул, чиято задача била да осъществява контрол на движението по пътищата. Въпреки че имал определен маршрут и определени различни точки за контрол в различен период от време на наряда, екипът на Ж.М. заел място до пътя Варна – Аксаково в разрез с определения за деня график. Там полицейските служители започнали да извършват проверки на МПС. Около обяд бил спрян товарен автомобил. Подсъдимият пренебрегнал и задължението си да известява за всяко едно спряно за проверка МПС и въпросният товарен автомобил дори не бил вписан в нарядния дневник на екипа.

Било установено, че водачът на МПС е допуснал нарушение, свързано с неизправна задна светлина на управлявания от него автомобил, имал и два невръчени електронни фиша. За да не изпълни задълженията си за съставяне на акт с оглед реализиране на административно-наказателна отговорност спрямо нарушителя, полицейският служител поискал сумата от 50 лева. Подал му застрахователната полица „Гражданска отговорност“ без останалите документи и указал банкнотите да бъдат поставени в сгънатия документ. Потърпевшият водач изпълнил указанията на полицая, поставил поисканата сума в документите и му я предал, след което си взел полицата празна.

Възмутен от действията на длъжностното лице, спътник на водача заснел всичко с камерата на телефона си. Сигнал за стореното бил подаден малко след случилото се в ОД на МВР – Варна.

Присъдата подлежи на протест или обжалване пред Апелативен съд – Варна