Трима мъже, обвинени от Окръжна прокуратура – Варна за грабеж, придружен със средна телесна повреда, получиха ефективни присъди

8 Юли 2021 г.

Двама мъже на 20-годишна възраст и един на 19 години, предадени на съд от Окръжна прокуратура - Варна за грабеж в съучастие, придружен с две средни телесни повреди за ограбения, бяха признати за виновни от съда и получиха ефективни присъди.

Двамата братя А.И. и Г.И. ще търпят наказание „лишаване от свобода“ за срок съответно осем години и шест месеца за А.И. и седем години за Г.И., при първоначален строг режим на изтърпяване и за двамата. По отношение на А.И. съдът приведе в изпълнение и наказание от 6 месеца затвор, тъй като грабежът е извършен в изпитателния срок на присъда на Варненския районен съд. Техният приятел М.И. получи наказание „лишаване от свобода“ също за срок от седем години при първоначален строг режим.

Съдът уважи изцяло и предявения от пострадалия мъж граждански иск срещу тримата подсъдими в размер на 35 000 лева за претърпени от него неимуществени вреди в следствие на извършеното престъпление, който те ще трябва да заплатят. Тримата ще заплатят и държавна такса в размер на 1400 лева върху уважения размер на гражданския иск. Направените разходи по делото в размер на 1379,65 лева също са за сметка на подсъдимите мъже.

Престъплението А.И., Г.И. и М.И. извършили рано сутринта на 21 ноември 2020 година. Тримата забелязали мъж, който влиза в клон на банка в централната част на града, за да изтегли пари. След като той излязъл от помещението те го проследили.

На ул. „ Христо Самсаров“ подсъдимите нападнали потърпевшия мъж. Блъснали го силно и го съборили на земята. Нанесли му многобройни ритници в тялото, заплашили го с нож и го принудили да им даде изтеглената сума, която била в размер на 400 лева. При нанесения му побой пострадалият получил две средни телесни повреди – счупване на три ребра и счупване на шийката на бедрена кост.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на въззивна проверка от Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.