Районна прокуратура – Варна предаде на съд жена, продавала в магазина си, дрехи и обувки на световни модни марки без разрешително за това

15 Юни 2021 г.

Районна прокуратура - Варна предаде на съд 36-годишната Я.Х. от Варна - едноличен собственик и управител на търговско дружество с предмет на дейност продажба на дрехи и аксесоари. Жената била привлечена като обвиняема за това, че продавала дрехи и обувки на световни модни марки, без съгласието на притежателите на изключителните права на същите - престъпление по чл. 172б, ал. 1 НК.

В края на юли миналата година, в магазина на Я.Х., разположен в централната част на Варна, била извършена проверка. Служителите на полицията констатирали, че обвиняемата предлага за продажба в търговския си обект артикули, носещи знаците на запазени марки на чуждестранни дружества. Те поискали да им бъдат представени документи за предлаганата за продажба стока – за закупуването ѝ и за получено разрешение за използване на търговските марки, но жената не разполагала с такива.

По случая било образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура в града. Извършени били действия по претърсване и изземване на наличната стока, като общата стойност на дрехите и обувките, иззети от магазина, била 97 176 лева.

След внасянето на обвинителен акт по делото, предстои то да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде призната за виновна Я.Х. може да получи наказание „лишаване от свобода“ до пет години и глоба до пет хиляди лева.