20-годишен мъж, обвинен в използване на чужда банкова карта, е задържан след нарушение на мярката за неотклонение "домашен арест"

18 Март 2021 г.

20-годишен мъж, привлечен от Окръжна прокуратура-Варна като обвиняем за ползване на чужд платежен инструмент без съгласието на титуляра му, е с променена мярка за неотклонение от „домашен арест“ в „задържане под стража“, заради нарушаването й. Съдът уважи мотивите на държавното обвинение, че е налице реална опасност Я.А. да се укрие, за да избегне наказателно преследване спрямо него или да извърши друго престъпление.

Мъжът е бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 249, ал. 1, пр. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, през февруари 2021 г.  В периода 7-12 юни 2020 г., в условията на продължавано престъпление, той използвал данни от платежен инструмент (банкова карта), без съгласието на титуляра й, и реализирал 15 плащания и преводи.

С определение на Варненския окръжен съд, влязло в сила на 23 февруари 2021 г., на 20-годишния обвиняем е наложена мярка за неотклонение „домашен арест“. Въпреки това Я.А. не се съобразил със съдебния акт и нарушил мярката, като се отклонил от адреса, на който се изпълнявала. Поради това мъжът бил обявен за общодържавно издирване.

На 16 март 2021 г. служители на ОД на МВР - Варна успяват да намерят и да задържат 20-годишния обвиняем, който оказал съпротива и първоначално успял да избяга.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.