На 8 години лишаване от свобода при строг режим е осъден управител на фирма, предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за длъжностно присвояване на зърно в особено големи размери, като случаят е особено тежък

21 Септември 2020 г.

55-годишният Тинко Д., който е бил предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за длъжностно присвояване на зърно на различни зърнопроизводители във Варненско, бе осъден на 8 години лишаване от свобода, които ще търпи при строг режим. Престъплението по член 203, ал. 1, във връзка с член 201, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние, е в особено големи размери, като случаят е особено тежък. 

Предмет на престъплението са над 5 млн. кг пшеница, близо 1,5 млн. кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик, като стойността на присвоеното зърно на седем зърнопроизводители е оценено на 2, 355 млн. лева.

Тинко Д. присвоил зърното като длъжностно лице – управител и представляващ „Тинком инвест“ ЕООД, в периода от 4 юли до 3 октомври 2014 г., като количествата зърно му били поверени да ги пази като собственик на зърнобаза в град Провадия. Сред ощетените са седем земеделски производители, кооперации и юридически лица, като потърпевш от престъплението е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Така училището било принудено да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

 В хода на разследването безспорно било установено, че през този период Тинко Д. сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява произведената от тях продукция в зърнобазата на фирмата си в Провадия. По своята правна природа това са договори за влог на движими вещи – зърно. По договор бизнесменът поел задължение да съхранява, да пази с грижата на добър стопанин вложеното за съхранение зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна. По тези договори вложителите плащали възнаграждение за съхранението на продукцията им.

Вместо да изпълни поетите задължения с тези договори, Тинко Д. противозаконно, без знанието и съгласието на вложителите се разпоредил с произведеното от тях зърно, намиращо се в негова фактическа власт. Той продал вложената за съхранение земеделска продукция на вложителите от името на собствените си фирми - „Тинком инвест“ ЕООД и „Агро тинком“ ЕООД.

Към момента на извършване на присвояванията на зърното на вложителите  Тинко Д. е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен.

С присвоената чужда продукция, която продал, той погасявал задълженията на собствените си фирми към НАП, НОИ,  лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити. Всичко това сочи изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца, което и обуславя квалификацията на престъплението и като особено тежък случай. 

С присъдата са били уважени от състав на Варненския окръжен съд гражданските искове на ощетените зърнопроизводителите. В тежест на осъдения Тинко Д. е и държавна такса в размер на над 93 000 лева върху уважените граждански искове, както и направените по делото разноски в размер на 6007 лева. 

Състав на Варненския окръжен съд потвърди мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ от 20 000 лева на осъдения ефективно бизнесмен.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.