Районната прокуратура във Варна предаде на съд подсъдим за закани с убийство, отправени към съседско семейство

10 Септември 2020 г.

Районната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския районен съд срещу 56-годишния Георги И. за отправени закани с убийство към съседско семейство, като едно от деянията по член 144, ал. 3 от НК е извършено като продължавано престъпление.

Отношенията между подсъдимия Георги и съседите му се влошили заради възникнал спор за границите на имотите им в село Константиново. Подсъдимият видял, че съседът оформя градинка в пространството между оградата си и тротоара, издърпал чука от ръцете му и замахнал към главата му. Не го ударил, но захвърлил чука на земята със заканата „Ще ти разбия главата“.

При друг случай съседите метели листата в двора си, когато 56-годишният Георги им извикал, че както си метат, така ще ги очисти. Заканата за убийство била чута от друга съседка.

Отправените закани с убийство отключили хронична психотравма в семейството, каквото е заключението на съдебнопсихиатричната експертиза, назначена по делото. Разпитан в качеството си на обвиняем, 56-годишният подсъдим не се признал за виновен по повдигнатите му две обвинения по член 144, ал. 3 от НК. Според прокуратурата отегчаващите отговорността обстоятелства спрямо Георги И. е фактът, че двете престъпления срещу личността са извършени в съвкупност, като едното – и в условията на продължавано деяние. Смекчаващо отговорността обстоятелство е чистото съдебно минало на подсъдимия.

Предстои делото срещу Георги И. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.