Съдът уважи искането на Районната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Домашен арест“ на обвиняем за кражба на автомобил

9 Септември 2020 г.

54-годишният Дончо М. от днес е с мярка за неотклонение „Домашен арест“ с определение на Варненския районен съд, с което е било уважено искането на Районната прокуратура. Отказът на прокуратурата да поиска най-тежката мярка за процесуална принуда на обвиняемия за кражба на автомобил „Ауди“ – задържане под стража, е фактът, че 54-годишният мъж е на хемодиализа. Въпреки тежкото си заболяване, Дончо, който е добре известен на органите на МВР с богатото си криминално и съдебно минало, успял да открадне паркирания пред частен дом във Варна автомобил „Ауди“ на 4 срещу 5 септември тази година.

След като извършил престъплението по член 195, ал. 1, т. 4 и 12 от НК, обвиняемият сменил регистрационните табели на колата и я подготвил да я изведе извън Варна.  При задържането му от служители на ОД на МВР във Варна той се опитал да избяга с цел да се укрие. Задържан бил след преследване.

Определението на Варненския районен съд, с което е било уважено искането на Районната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Домашен арест“, подлежи на обжалване пред Окръжния съд.