Уважен е протестът на Окръжната прокуратура във Варна срещу мярка за неотклонение „Домашен арест“ на обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай

2 Юни 2020 г.

Днес състав на Апелативния съд във Варна уважи протеста на Окръжната прокуратура срещу определение на Варненския окръжен съд, с което мярката за неотклонение на обвиняемата за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, Невена Й. е била изменена от задържане под стража в домашен арест. Днес протестът на Окръжната прокуратура във Варна бе поддържан в съдебна зала и от представителя на Апелативната прокуратура.

Апелативният съд е отменил определението на Варненския окръжен съд като незаконосъобразно и е потвърдил мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Така обвиняемата банкова служителка Невена Й. ще остане в ареста.

Както вече е информирала пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, в края на ноември 2019 г. 38-годишната специалистка от отдел „Банкиране на дребно“ в клон на българска банка във Варна бе задържана и привлечена към наказателна отговорност за длъжностно присвояване над 1 млн. лева от сметките на 19 вложители в банката.

Средствата Невена Й. превеждала на мъж от Монтана, с когото се запознала в интернет. За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата й родители. Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични.

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж  негов братовчед. 

Виртуалният й приятел Сергей М. също е привлечен към наказателна отговорност - за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.