Районната прокуратура във Варна внесе в съда четири обвинителни акта срещу завърнали от чужбина българи, нарушили задължителната карантина като мярка против разпространението на COVID-19

20 Май 2020 г.

Районната прокуратура във Варна е предала на съд четирима завърнали се от чужбина българи, нарушили задължителната карантина като мярка против разпространението на COVID-19.

За престъпление по член 355, ал. 2 от НК ще отговарят 34-годишната Розалина Ст., 32-годишната Теменужка Ат., 46-годишният Михаил М. и 43-годишният Пламен П. Всеки от тях с различен мотив нарушил предписанията на здравните власти да прекара в изолация 14 дни.

Теменужка Ат. отишла да види болната си баба в Девня, Розалина пък излязла да си пазарува.

Предаденият на съд Пламен П. пристигнал във Варна с полет от Шотландия, с който от работа на нефтена платформа се завърнали 85 души. Още в самолета екипажът предоставил на пътниците формуляр за събиране на данни, в който Пламен посочил, че ще пребивава на определен адрес във Варна по време на задължителната карантина като мярка срещу разпространението на COVID-19.

Въпреки това на 20 април тази година той не бил открит на адреса. По време на разпита обяснил, че е отишъл да кара велосипед с маска и ръкавици. Отсъствието му от дома е документирано за времето от 11 до 13,30 часа.

Завърналият се от Ирландия Михаил М. посочил адрес в Провадия за социалната си изолация. При проверка на адреса се установило, че той не е идвал на адреса от около две години. Сред издирването му било установено, че Михаил се е настанил на адрес в София, като обяснил, че на провадийския адрес няма ток и вода.

Предстои Варненският районен съд да насрочи заседания по четирите дела за нарушаване на карантината срещу COVID-19