Апелативният съд във Варна уважи протеста на Окръжната прокуратура и задържа под стража бащата, отглеждал марихуана в наркооранжерия в съучастие със сина си

19 Май 2020 г.

59-годишният Петър Я. влиза в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Това се случи днес, 19 май, след като състав на Апелативния съд във Варна уважи протеста на Окръжната прокуратура срещу определение на Варненския окръжен съд. С него обвиняемият за държане с цел разпространение на марихуана в особено големи количества /по член 354а, ал. 2 от НК/, извършено в съучастие със сина му Иван, бе под домашен арест в същия имот в село Бенковски, в който бе разкрита модерната наркооранжерия. Още в съдебната зала 59-годишният Петър бе задържан и отведен в следствения арест. Там е и синът му Иван.

До разкриване на престъпната дейност на баща и син се стигна по време на операцията на ОД на МВР във варненското село Бенковски на 12 май тази година. Под прикритие, че отглеждат домати, двамата засели марихуана.

При претърсване в имота са били намерени и иззети над 400 растения с различна височина, близо 108 кг суха тревиста маса, модерно оборудване с рефлектори, климатик, препарати за растителна защита, тор, гриндер за стриване на суха тревиста маса, вентилатори, лампи, радиатори от отоплителна система, саксии,  българска и чуждестранна валута, семена и влагоабсорбатор.

Апелативният съд намери протестът на прокуратурата срещу мярката за неотклонение „Домашен арест“ на Петър Я. за основателен и отмени определението на Варненския окръжен съд. Според въззивната съдебна инстанция само най-тежката мярка за процесуална принуда може да предотврати друго престъпление.

Престъплението, за което Петър и синът му са привлечени към наказателна отговорност е особено тежко и опасно, а намерените количества марихуана - в особено големи размери, произведени в продължителен период от време, смята съдът.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което на обвиняемия Петър Я. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, е окончателно.