Териториалното отделение в Омуртаг към Районната прокуратура в Търговище предаде на съд двама за нарушаване на задължителната карантина

4 Май 2020 г.

30-годишна жена от село Беломорци и 23-годишен мъж от село Веренци в община Омуртаг са предадени на съд с обвинителни актове на Териториалното отделение в Омуртаг към Районната прокуратура в Търговище за нарушаване на наложените им карантинни мерки след завръщането им от чужбина. Те ще отговарят за престъпление по член 355, ал. 2 от НК, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева, тъй като е извършено по време на извънредно положение заради разпространението на COVID-19.

30-годишната Ресмие А. се завърнала от ФРГ. На ГКПП – Дунав мост й било издадено предписание от РЗИ – Русе, да спазва 14-дневна карантина. Уведомена била и за наказателната отговорност, която носи, ако не изпълнява предписанието на здравните власти.

На 28 март тази година при проверка на адреса й в село Беломорци служителите на реда установили, че Ресмие не е в дома си. Съпругът й опитал да прикрие отсъствието й, като заявил, че жена му е в банята. Полицейските служители обявили, че ще чакат Ресмие А., за да се уверят, че е в дома си. През това време те засекли две жени да минават през двора на семейството бегом. Едната се оказала поставената под карантина Ресмие.

23-годишният Хюсеин Х. от село Веренци е предаден на съд за същото престъпление, но извършено като продължавано деяние. В периода от 21 до 26 април той напуснал дома, където трябвало да се изолира след завръщането си от чужбина. Хюсеин нарушил 3 пъти забраната да напуска дома си.Веднъж ходил на гробищния парк, веднъж – в селския магазин, а третия път отишъл дори в друго село.