Териториалното отделение в Исперих към Районната прокуратура в Разград задържа трима обвиняеми до 72 часа за наркооранжерията в село Свещари

24 Април 2020 г.

Трима са обвиняемите за откритата съвременна наркооранжерия в разградското село Свещари. Днес Териториалното отделение в Исперих към Районната прокуратура в Разград внесе искания в Районния съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 34-годишния Благой П., 26-годишния Златомир П. и 22-годишната Мария К.

Те са привлечени днес към наказателна отговорност за държане без надлежно разрешително на 10,8 кг марихуана на стойност близо 65 000 лева /по член 354а, ал. 3 от НК/, както и за засяването и отглеждането на растения от рода на конопа /по член 354в, ал. 1 от НК/.

И двете престъпления са извършени от тримата обвиняеми в съучастие.

Както вече е известно, вчера на територията на бивша сграда на АПК в разградското село Свещари е била разкрита съвременната наркооранжерия от служители на ОД на МВР в Разград. Намерени и иззети са били саксии с общо 753  растения от рода на конопа в различен стадий на развитие. Оранжерията била оборудвана с датчици за контрол на влагата, вентилатори и специално осветление и поливна система. При претърсване на помещенията са открити препарати за наторяване и растителна защита, както и голямо количество суха маса, готова за продажба.

Помещенията са били наети от тримата съучастници от тяхна позната – 52-годишна жена от Варна. Тя вече е разпитана пред съдия.

Съдебните заседания по разглеждане на исканията за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ започват по-късно днес.

Извършени са пет претърсвания на различни адреси, като четири от тях са във Варна, тъй като Благой П. и Златомир П. са от Варна. Съучастничката им Мария К. е от варненското село Разделна.

Действията по разследването продължават.