Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд мъж, държал с цел разпространение близо 500 грама марихуана

23 Април 2020 г.

Окръжната прокуратура във Варна е внесла обвинителен акт във Варненския окръжен съд, с който е предала 36-годишния Михаил М. за реализиране на наказателна отговорност за държане с цел разпространение на марихуана.

Той ще отговаря за извършено престъпление по член 354а, ал. 1 от НК, след като на 21 ноември 2018 г. при претърсване в дома му са намерени различни количества марихуана с общо тегло 485,16 грама. Стойността на иззетите наркотици възлиза на близо 3000 лева.

При проведените действия по разследването са открити и две електронни везни със следи от наркотици. Голямото количество на иззетата марихуана, както и електронните везни са аргументи за целта на държането на дрогата, а именно разпространението й. В дома му са намерени също и патрони, като материалите за тях са отделени от това производство и са изпратени по компетентност на Районната прокуратура във Варна.

По време на разследването е била назначена и допълнителна физикохимична експертиза, от заключението на която става ясно, че минималното количество марихуана за една цигара е 0,19 грама. Това показва, че от наличното в дома на подсъдимия Михаил количество е  можело да се произведат над 2500 цигари марихуана, които няма как да са само за лична употреба.   

Съдебнопсихиатричната експертиза на 36-годишния подсъдим, който е неосъждан до момента, е показала, че няма данни за зависимост към психоактивни вещества, а само вредна употреба на канабиноиди.