Водач, предизвикал пътнотранспортно произшествие с 3,6 промила алкохол и причинил смъртта на приятелката си, бе осъден ефективно на 7 години и 4 месеца от Варненския окръжен съд

24 Октомври 2019 г.

44-годишният Васил В., който беше предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за причиняване смъртта на приятелката си и средна телесна повреда на пътник в автомобила си, получи днес наказание лишаване от свобода за срок от 7 години и 4 месеца. Със съдебния акт на Варненския окръжен съд подсъдимият беше лишен и от право да управлява МПС за срок от 3 години.

Пътният инцидент стана на 5 май тази година в кв. „Владиславово”. Подсъдимият и жената, с която живеел на семейни начала, заедно с техен приятел били на пикник. Васил употребил голямо количество алкохол. На връщане по време на движение изгубил контрол върху управлението на колата си и се ударил в стълб на тролейбусното трасе. При удара на място е починала жената, а возещият се на задната седалка мъж получил средна телесна повреда.

Васил В. е осъждан за причиняване на средна телесна повреда в катастрофа и за управление на автомобил под въздействието на алкохол. Три  пъти е лишаван по административен ред от право да управлява кола заради отказ да бъде тестван за алкохол.

Днешната присъда на Варненския окръжен съд бе постановена при условията на съкратено съдебно следствие, поискано от подсъдимия с цел получаване на по-ниско наказание. Съдебният акт подлежи на обжалване пред въззивната инстанция.