Районната прокуратура във Варна ще внесе протест срещу размера на наказанието на подсъдим, признат за виновен по четири престъпления от Варненския районен съд

11 Септември 2019 г.

Протест срещу размера на наказанието на подсъдимия Илиян П. ще внесе  Районната прокуратура във Варна. Днес състав на Варненския районен съд  признал за виновен в извършването на четири престъпления 34-годишния мъж, като му наложил общо наказание 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Подсъдимият Илиян П. е бил предаден на съд за причиняване на две леки телесни повреди по хулигански подбуди на две жени, за закана с убийство на една от тях, както и за унищожаване и повреждане на чуждо движимо имущество – телефон и два автомобила. За всяко от четирите деяние съдът го е признал за виновен и му определил наказания, но му наложил да изтърпи най-тежкото, а именно 8 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

Подсъдимият бил съсед по имот на една от пострадалите жени. В него тя отглеждала бездомни кучета, което било повод за непрекъснати разправии помежду им. На 8 април 2017 г. наемателката отишла до имота, където имала среща с мъж и жена, които дошли на адреса с автомобила си „Фолксваген пасат“. Подсъдимият започнал да й отправя закани за убийство, крещял, че ще я очисти и ликвидира и правел жестове, че й реже главата. Жената помолила своя познат да й помогне. След физическия сблъсък помежду им подсъдимият се прибрал в дома си, но малко по-късно излязъл с брадва. С няколко удара Илиян повредил броня, врата и калник на колата.

На 10 юни 2017 г. пострадалата отишла отново в ползвания от нея имот с личния си автомобил. Имала уговорена среща с доставчици на храна за кучета. След като видял съседката си по имот, Илиян започнал да крещи и да я обижда. За да не се разправя с него, тя останала в колата си.

Тогава той се нахвърлил с юмруци върху автомобила, като удрял безразборно. За да го спре, наемателката отворила прозореца на колата, а Илиян се пресегнал и взел мобилния й телефон, блъснал го в земята и го счупил, а на нея успял да удари няколко пъти в главата. Намесата на друг човек предотвратила по-нататъшните действия на подсъдимия. Стойността на увреденото имущество възлиза на 1400 лева.

Районната прокуратура във Варна настоява в протеста си за завишаване на наказанието на Илиян П.  около средния размер.