Предаденият на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна водач, причинил смъртта на 16-годишно дете, след което се укривал 10 дни, ще търпи наказание 6 години и 8 месеца в затвор

7 Март 2019 г.

42-годишният Иван Д., който причини по непредпазливост смъртта на 16-годишно момче, избяга от местопроизшествието и се укрива 10 дни, ще търпи 6 години и 8 месеца лишаване от свобода при общ режим. До присъдата на Варненския окръжен съд се стигна, след като подсъдимият призна вината си и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна. Той поиска делото срещу него да се разгледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на присъда, намалена с една трета.  Така състав на Варненския окръжен съд му наложи наказание 10 години лишаване от свобода, които заради съкратената процедура намали до 6 години и 8 месеца затвор. В съдебната зала Иван изрази съжаление за трагичния инцидент. Представителят на Окръжната прокуратура заяви, че няма нито едно смекчаващо вината на Иван Д. обстоятелство.

На 5 юли миналата година около 0,45 часа в Игнатиево като неправоспособен водач 42-годишният мъж, който управлявал автомобил „Рено“, блъснал непълнолетното момче, което се движело по пътното платно. След инцидента Иван не спрял, а избягал от произшествието и се е укривал близо 10 дни, преди сам да се предаде в полицията.

Осъденият има 11 влезли в сила присъди, от които 4 са за управление МПС след употреба на алкохол и една за управление на автомобил при липса на правоспособност. 42-годишният Иван никога не е притежавал шофьорска книжка. Той има и 19 влезли в сила наказателни постановления за нарушения по Закона за движение по пътищата.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд.