Съдът уважи искането на Окръжната прокуратура във Варна и задържа под стража испанец, издирван с ЕЗА за участие в международна група за трафик на наркотици и пране на пари

22 Февруари 2019 г.

Състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура и взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на испанския гражданин Хорхе А. 43-годишният мъж е разследван за участие в международна организация за трафик на наркотици и пране на пари в родината си. Преди две година – на 15 февруари 2017 г., съдебните власти в Испания издали Европейската заповед за арест и обявили Хорхе А. за международно издирване.

43-годишният издирван е установен от служители на Първо РУ на МВР във Варна на 17 февруари тази година. При проверка на документите му за самоличност било установено, че те са неистински. Хорхе е пристигнал в България на 28 април миналата година през ГКПП Видин.

Престъпленията, за които Кралство Испания издирва своя поданик, се наказват и по българския Наказателен кодекс.

В съдебната зала Хорхе А. заявил, че е съгласен да бъде екстрадиран в родината си. Ако не оттегли съгласието си, Варненският окръжен съд ще се произнесе с окончателно решение и 43-годишният испанец ще бъде предаден на съдебните власти в родината си.