Варненският окръжен съд потвърди ареста на десетокласника, обвиняем за опит за убийство на охранител по хулигански подбуди в съучастие

11 Май 2018 г.

Варненският окръжен съд потвърди постоянната мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на десетокласника Кр. Т. от Варна, срещу когото се води наказателно дело за опит за умишлено убийство по хулигански подбуди, извършено в съучастие. Издирването на съучастника на ученика продължава.

Тежкото умишлено престъпление е било извършено на 28 януари 2018 г. около 2 часа след полунощ пред дискотека „Гетсби“ в района на спирка „Акациите“ във Варна. Пострадалият е 36-годишният охранител на заведението А. А., на когото двамата съучастници нанесли порезно-прободни рани в крака и гърдите.

До разправата с охранителя се стигнало, след като младежите били изведени извън дискотеката заради поведението им. Пред „Гетсби“ навършилият 16 години Кр. държал бодигарда, докато съучастникът му нанасял около 15 удара с нож в краката и гърдите на 36-годишния пострадал. Един от ударите попаднал в сърдечната област на А. А., който бил спасен благодарение на бързите действия на медиците.

В съдебната зала защитата на ученика поиска определянето на по-лека мярка за неотклонение. Представителят на Окръжната прокуратура във Варна обаче се противопостави и припомни, че Кр. има предишни криминални регистрации.

Наказателният кодекс предвижда за опит за умишлено убийство по хулигански подбуди най-тежкото наказание – лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Непълнолетните извършители на това деяние се наказват с лишаване от свобода от 5 до 12 години, когато са навършили 16 години. 

Определението на Варненския окръжен съд, с което бе потвърдена първоначално наложената мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на непълнолетния Кр. Т., подлежи на обжалване пред Апелативния съд.