Районна прокуратура-Пловдив внесе 8 обвинителни акта за шофиране след употреба на наркотични вещества

11 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Пловдив внесе 8 обвинителни акта за шофиране след употреба на наркотични вещества

За периода от 5 до 11 октомври 2021 г. Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда осем обвинителни акта спрямо шофьори, управлявали леки автомобили след употреба на наркотични вещества. 

На съд е предаден И.С., на 30 г., който на 3 април 2021 г., в гр. Пловдив, бил спрян за проверка от полицейски служители. Те установили, че управлявал лек автомобил, марка „Хонда Сивик“, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и с контролни знаци, издадени за друг автомобил, спрян от движение.  И.С. не притежавал и шофьорска книжка.

Обвинителен акт е внесен и спрямо Ю.П., на 40 г. На 13 май 2021 г., в гр. Пловдив, той бил спрян за проверка от полицейски служители,  които забелязали, че криволичел по пътното платно с автомобила си. Установено било, че Ю.П. шофирал след употреба на амфетамин и тетрахидроканабинол. Той е бил осъждан и преди за същото деяние.

На съда е предаден и А.А., на 30 г., за това, че на 18.06.2021 г., е управлявал лек автомобил, марка „Ауди“ след употреба на канабис, установено с техническо средство.

Още петима водачи са предадени на съд за престъпления по чл. 343Б, ал. 3 от НК - за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества.

Предвиденото от закона наказание за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества е лишаване от свобода от 1 до 3 години, глоба от 500 до 1500 лева, както и лишаване от право на управление на МПС.