Районна прокуратура – Пловдив внася искане в съда за задържане на двама обвиняеми за лично укривателство

1 Август 2023 г.

По повод запитвания от медии ви уведомяваме, че утре, 2 август 2023 г., Районна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в Районен съд-Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.Д. и В.Д., и двамата на 19 г.

Те са привлечени като обвиняеми за това, че в периода от 20.07.2023 г. до 21.07.2023 г. в с. Цалапица, обл. Пловдив, като извършители, спомогнали Р.Б., на 30 г., обвиняем за умишлено убийство на 24-годишния Д.М., да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да са се споразумели (уговорили) за това с Р.Б. преди да извърши деянието.

Двамата са осигурили помощни средства – два броя лопати, мотика и кирка, както и превоз чрез лек автомобил, марка „Мерцедес“, за прикриване на следите от извършеното убийство - преместване и заравяне на трупа на Д.М. Престъплението е квалифицирано по чл.  294, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото продължават активните действия по разследването. Двамата обвиняеми бяха задържани на 31 юли 2023 г. На същия ден спрямо тях бе повдигнато обвинение за горепосоченото престъпление и те бяха задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. 

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи утре заседание по искането на прокуратурата.

Подробности по случая бяха изнесени на 31.07.2023 г. на брифинг на Районна прокуратура-Пловдив.