Районна прокуратура – Самоков привлече в качеството на обвиняем и задържа водач за незаконно превозване на мигранти

10 Април 2023 г.

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СОФИЙСКА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА

 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 10 април 2023 г.

Районна прокуратура – Самоков привлече в качеството на обвиняем и задържа водач за незаконно превозване на мигранти

   Под ръководството на Районна прокуратура – Самоков, Териториално отделение – Ихтиман, се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 и по чл. 270, ал. 1 от НК.

   В качеството на обвиняем по делото за незаконно превозване на мигранти с цел набавяне на имотна облага и за оказване на съпротива срещу орган на реда е привлечен 39-годишният Б.Г. от с. Доброславци, област София.

   На 09.04.2023 г. обвиняемият транспортирал с товарен автомобил 48 чужденци от афганистански произход да преминават в страната в нарушение на закона.

   Около 09,15 ч., в района на тунел „Траянови врата“ на АМ „Тракия”, полицейските служители подали сигнал за спиране на управляваното от него превозно средство. Б.Г. не изпълнил разпореждането им и продължил движението, като след около 2 км бил задържан от полицейски служители.

   Сред превозваните чужденци имало и 2 лица, ненавършили 16-годишна възраст.

   В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение за авторството на престъпните деяния.

   С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият Б.Г. е задържан за срок до 72 часа. Предстои изготвяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

   Разследването продължава.