Окръжна прокуратура - София привлече към наказателна отговорност сириец за незаконно подпомагане на мигранти и даване на подкуп на полицейски служители

10 Ноември 2022 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за даване на подкуп на длъжностно лице и незаконно подпомагане на чужди граждани да преминават в страната. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 304а, пр. 3, вр. чл. 304, ал. 1, пр. 3 и по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

            С постановление на наблюдаващия прокурор в качеството на обвиняем по делото е привлечен 29-годишният А.Ш. от Сирия.

            На 08.11.2022 г., пред обособен паркинг в гр. Драгоман, с цел имотна облага той подпомагал 9 чуждестранни граждани от Сирия и Ирак. Сред тях имало и лица, ненавършили 16-годишна възраст. За извършване на престъплението А.Ш. използвал лек автомобил, м. Jeep Cherokee.

            По време на проверка обвиняемият дал подкуп – две банкноти от по 50 евро, на служителите на реда. С действията си той целял да осуети осъществяването на контрол в граничната зона и да бъде пропуснат с управляваното от него превозно средство.

            А.Ш. е бил задържан на местопроизшествието. Предстои Окръжна прокуратура - София да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.