Районна прокуратура – Ботевград ръководи разследване за държане на цигари без акцизен бандерол за около 700 000 лева

7 Ноември 2022 г.

Районна прокуратура – Ботевград ръководи разследване за държане на цигари без акцизен бандерол за около 700 000 лева

 

                Под ръководството на Районна прокуратура – Ботевград се провежда разследване по досъдебно производство за незаконно държане на акцизни стоки без бандерол в големи количества. Предметът на престъплението са 2

930 000 къса цигари, на обща стойност около 700 000 лева.

Образуваното досъдебно производство е за престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 1, т. 2 и т. 3, вр. чл. 2 от НК и по чл. 234, ал. 3, т. 2 и т. 3, вр.

ал. 2 от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор в качеството на обвиняеми са привлечени 3 лица – В.К. (на 32 години), осъждан за същото престъпление с влязла в сила присъда, К.С. (на 44 години), криминално проявен, и Н.Х.

(на 43 години), неосъждана.

                На 03.11.2022 г., на автомагистрала „Хемус“ в района на с. Врачеш, община Ботевград, е спрян за проверка автомобил, м. „Опел“, управляван от К.С. от гр. София. В товарния обсег на превозното средство са открити

6 мастербокса с фабрично запечатани кутии с цигари, без български акцизен бандерол. Мъжът е бил съпровождан от друг автомобил, м.

„Хюндай“, шофиран от Н.Х.

                По указание на наблюдаващия прокурор и в условията на неотложност са предприети действия по разследването на адреси в гр. София и гр. Враца.

При претърсване на няколко гаража в столицата и автомобилите са иззетти общо около 287 мастербокса с цигари без акцизен бандерол.

                Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Предстои Районна прокуратура – Ботевград да внесе в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.