Извършител на ПТП в района на к.к. Боровец със загинал пешеходец е привлечен към наказателна отговорност

6 Юли 2022 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

6 юли 2022 г.

Извършител на ПТП в района на к.к. Боровец със загинал пешеходец е привлечен към наказателна отговорност

            Днес, 06.07.2022 г., под наблюдението на Окръжна прокуратура – София се предяви постановление за привличане в качеството на обвиняем на 33-годишния И.В. Той е обвинен за това, че при управление на моторно превозно средство в пияно състояние е причинил смърт по непредпазливост, като след извършване на деянието е избягал от местопроизшествието. Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал. 3, пр. 1 и пр. 5, б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

          Досъдебното производство по случая е било образувано на 17.04.2022 г. Извършителят е привлечен в качеството на обвиняем с постановление на наблюдаващия прокурор от 21.06.2022 г.

         В хода на разследването е установено, че около 06,40 ч. на 17.04.2022 г. на второкласен път от разклона за к.к. Боровец в посока гр. Самоков И.В. предизвикал пътнотранспортно произшествие. При управление на лек автомобил, м. „Мерцедес“, водачът нарушил правилата за движение по пътищата. Той не се съобразил с конкретните атмосферни условия – мокра пътна настилка и условия на видимост, при избиране на скоростта. Вследствие на действията на И.В. настъпил удар между управляваното от него превозно средство и пешеходеца Д.Д. (на 20 години), довел до смъртта на пострадалия. Извършителят на деянието бил в пияно състояние по време на шофирането и избягал от местопроизшествието.

            В много кратки срокове е извършен голям обем от действия по разследването.

            Проведени са разпити на 26 свидетели, като 4-ма от тях са разпитани пред съдия по реда на чл. 223 от НПК.

       Извършен е оглед на местопроизшествието и разпознаване на лица. Иззети са множество веществени доказателства. Назначени са експертизи - техническа, дактилоскопна, ДНК, видеотехническа, комплексна съдебномедицинска и химическа, автотехническа. Понастоящем част от тях са готови.

           Изготвени са искания към съда на основание чл. 159 от НПК – предоставяне на справки от мобилни оператори.

          Химическата експертиза е установила, че обвиняемият към момента на произшествието е бил в пияно състояние. Доказана е концентрация на алкохол в кръвта му от 1,49 промила.

            По делото са събрани достатъчно до