2 Август 2021 г.

Районна прокуратура – Самоков разследва инцидент с пострадало от питбул дете

Сподели

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

2 август 2021 г. 

Районна прокуратура – Самоков разследва инцидент с пострадало от питбул дете

 

            Под ръководството на Районна прокуратура – Самоков се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325в, ал. 1 от НК – неполагане на достатъчно грижи за гръбначно животно, довело до причиняване на средна телесна повреда.

            Работата по случая започна на 31.07.2021 г., след постъпил сигнал за пострадало дете.

           Към настоящия момент е установено, че на 31.07.2021 г., в района на Учителския бент на река Искър, куче, порода питбул, скочило на 11-годишно момче и го нахапало. След няколкоминутна борба намиращите се наблизо свидетели на инцидента успели да разтърват кучето от детето. Животното било без намордник и водено от мъж, който не направил никакъв опит да го издърпа от момчето, а само пуснал повода. Веднага след инцидента той напуснал местопроизшествието заедно с питбула и придружаващите го двама мъже.

            Момчето било транспортирано до лечебно заведение за оказване на медицинска помощ.

            В хода на разследването са разпитани свидетели, извършени са разпознавания, назначени са съдебномедицинска и ветеринарномедицинска експертизи.

От направена справка е видно, че водачът на питбула – 43-годишният Д.К., е осъждан.

След запознаване с материалите по делото наблюдаващият прокурор е преценил, че мъжът следва да бъде привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него деяние.  С постановление на прокурор той е задържан за срок до 72 часа. За престъпление по чл. 325в, ал. 1 от НК законът предвижда наказание до три години „лишаване от свобода“ или пробация и глоба до 5 хиляди лева.