Турски гражданин е с наложено наказание за недеклариране на крупна парична сума при преминаване на границата на МП Калотина

29 Юни 2021 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

29 юни 2021 г.

Турски гражданин е с наложено наказание за недеклариране на крупна парична сума при преминаване на границата на МП Калотина

   С наложено наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок приключи делото срещу турския гражданин А.И., привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Сливница за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК.

   Около 16 ч. на 23.06.2021 г. А.И. пристигнал на МП Калотина от Сърбия с товарен автомобил. При проверка митническите служители установили, че водачът не декларирал превозваната от него крупна парична сума - 109 060 британски паунда.

   По случая е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление – неизпълнение на задължение за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз. Водачът А.И. е бил привлечен в качеството на обвиняем. С действията си той нарушил разпоредбите на Валутния закон и наредбата на министъра на финансите. Стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери, с левова равностойност  249 666,70 лева.

   Делото е решено по бързо производство със споразумение между Районна прокуратура – Сливница и защитата на подсъдимия. Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.