Ефективни наказания за подсъдими, обвинени от Районна прокуратура – Елин Пелин за трафик на мигранти

8 Април 2021 г.

Днес, 08.04.2021 г., със съдебно определение на подсъдимите А.В., С.К. и Х.К. са наложени наказания „лишаване от свобода“ за срок от по три месеца при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Тримата са били привлечени към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Елин Пелин за извършено от тях престъпление по чл. 281, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 29.03.2021 г., в района на с. Нови хан, община Елин Пелин, подсъдимите А.В., С.К. и Х.К. подпомогнали група от 24 чуждестранни граждани незаконно да преминат през страната. Чрез осигуряване на транспорт и превозването им, те целели да получат имотна облага. Сред мигрантите от Афганистан и Пакистан били и 7 деца, ненавършили 16-годишна възраст.

Подсъдимите са се признали за виновни за извършеното от тях престъпно деяние и са се споразумели с Районна прокуратура – Елин Пелин. Сключеното между страните споразумение е одобрено от съда. Освен наложените ефективни наказания „лишаване от свобода“, в полза на държавата са отнети 4050 евро, представляващи пряка облага от престъплението. Осуетен е нелегален канал за трафик на мигранти от границата с Гърция.

В хода на разследването е бил установен подбудителят за извършване на престъплението – Т.М., който е обявен за общодържавно издирване.