Софийска окръжна прокуратура разследва делото за подкуп, поискан от полицейски служител

6 Април 2021 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

6 април 2021 г.

 Софийска окръжна прокуратура разследва делото за подкуп, поискан от полицейски служител

            Под ръководството на Софийска окръжна прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 304б, ал. 1 от НК – искане на подкуп с цел упражняване на влияние при вземане на решение от длъжностно лице. До разкриване на деянието и установяване на извършителя му се стигна в резултат на съвместните действия на прокуратурата и служители в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.

          Събрани са доказателства за това, че на 10.03.2021 г. полицейски служител в РУ на МВР гр. Костинброд поискал парична сума в размер на 2000 лева, която не му се следва. Срещу подкупа той следвало да въздейства върху конкретно длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения. Няколко седмици по-късно – на 01.04.2021 г., в гр. Костинброд, парите били приети от него.

        В качеството на обвиняем за извършено престъпление Софийска окръжна прокуратура е привлякла В.К. По искане на наблюдаващия делото прокурор съдът му е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“.

         За престъпление по чл. 304б, ал. 1 законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до шест години и глоба до пет хиляди лева.