7 Януари 2021 г.

Глоба в размер на 86 584 лева е наложена на турски гражданин за незаконно пренасяне на валута през МП Калотина

Сподели

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Сливница и защитата на турския гражданин М.У., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК.

         Около 01:50 ч. на 03.01.2021 г. чужденецът пристигнал на митнически пункт Калотина от Сърбия с товарен автомобил. Пред митническите служители водачът, който пътувал сам, заявил, че пътува без товар от Великобритания за Турция. МПС било селектирано за проверка с рентгеново устройство. При сканирането му била забелязана подозрителна зона в горната част на кабината на влекача. При последвалата физическа проверка на автомобила в кухина, намираща се над дясната врата на кабината, митническите служители открили 20 пакета със 199 000 британски паунда. Валутата, с различни купюри от 5 до 50 британски паунда, била увита във фолио.

         С действията си М.У. не изпълнил задължението за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз. По случая е било образувано досъдебно производство.

         Подсъдимият У. се е признал за виновен за извършеното от него деяние и се е съгласил да му бъде наложено наказание „глоба“ в размер на 1/5 от стойността на предмета на престъплението, която е с левова равностойност 86 584,50 лева.

         Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.