Осъдителна присъда за водач на товарен състав за предизвикано ПТП в района с. Новачене, отнело живот на друг участник в движението и причинило телесни повреди на малолетно момиче

9 Октомври 2020 г.

    Софийската окръжна прокуратура е постигнала осъдителна присъда срещу М.Б., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал.1 от НК. Подсъдимият е бил изправен на подсъдимата скамейка с обвинителен акт, внесен за разглеждане в съда само два месеца след предизвиканото от него ПТП, отнело човешки живот

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

9 октомври 2020 г.

 Осъдителна присъда за водач на товарен състав за предизвикано ПТП в района с. Новачене, отнело живот на друг участник в движението и причинило телесни повреди на малолетно момиче

 

       Софийската окръжна прокуратура е постигнала осъдителна присъда срещу М.Б., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал.1 от НК. Подсъдимият е бил изправен на подсъдимата скамейка с обвинителен акт, внесен за разглеждане в съда само два месеца след предизвиканото от него ПТП, отнело човешки живот.

         Подсъдимият Б. е гражданин на Турция, на 54 години. Мъжът е правоспособен водач на МПС и работи като шофьор международни превози.

Около 18:30 ч. на 24.05.2020 г., М.Б. управлявал товарен състав – влекач м. „Мерцедес“ с прикачено към него триосно полуремарке, в посока от гр. Враца към гр. Ботевград. Асфалтовото покритие било мокро.

       По същото време, но в противоположна посока, се движел лек автомобил м. „Шкода“ с водач Г.Г. (на 44 години). До него в колата пътувала М.Г. (на 33 години), а на детската седалка отзад - седемгодишната им дъщеря А.Г.

        В района на с. Новачене, шофирайки със скорост от 64 км/час, подсъдимият Б. навлязъл в лентата за насрещно движение, в зоната на преодоляване на дясната крива по отношение на посоката му на движение. В момента, в който възникнала директна видимост към насрещно движещия се лек автомобил, водачът на товарния състав предприел действия за прибиране в дясната лента за движение. Той задействал спирачния педал и боравил с кормилния кръг. Тези действия обаче не били извършени от него плавно, в резултат на което полуремаркето се изнесло вляво - в насрещната пътна лента, и със задната си част ударило другия участник в движението – управляваният от Г. лек автомобил. Вследствие на пътния инцидент водачът на колата починал на място, а на малолетното му дете били причинени телесни наранявания.

      Според заключението на вещото лице, изготвило съдебномедицинска експертиза, смъртта на пострадалия Г.Г. се дължи на остро настъпилата масивна кръвозагуба от размачкването на левия горен крайник. На дъщеря му била причинена средна телесна повреда - открита черепно-мозъчна травма, счупване на лявата скулна кост, фаланги на пръсти на дясната ръка, разкъсно-контузни рани в областта на главата, множествената контузия на мозъка, кръвоизливи под и над мозъчната обвивка.

      От комплексната автотехническа експертиза е видно, че причината за настъпването на ПТП е в технически неправилните действия на подсъдимия Б. с органите за управление на товарния състав, който следвало плавно да борави със спирачния педал и кормилния кръг. Това не би довело до загуба на управлението над състава и не би се получило навлизане на полуремаркето в лентата за насрещно движение.

        Първоинстанционният съд е осъдил М.Б. на три години и два месеца „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване и на лишаване от право да управлява МПС за срок от пет години. Постановената осъдителна присъда не е влязла в законна сила и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.