След протест на прокуратурата съдът е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо шофьор, причинил телесна повреда на жена в гр. Самоков

22 Юни 2020 г.

Днес, 22.06.2020 г., съдът се е произнесъл по протеста на Районна прокуратура – Самоков срещу определена от първоинстанционната съдебна инстанция мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо В.Д.

        Днес, 22.06.2020 г., съдът се е произнесъл по протеста на Районна прокуратура – Самоков срещу определена от първоинстанционната съдебна инстанция мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо В.Д.

         Двадесет и три годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление – причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда, вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата (престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“, вр. ал. 1 и вр. чл. 342, ал. от НК).

         Около 10:30 ч. на 12.06.2020 г., на ул. „Проф. Васил Захариев“ в гр. Самоков, при управление на лек автомобил м. „Ленд Роувър“, обвиняемият В.Д. предприел маневра на заден ход, без да се убедил, че пътят зад него е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението. В резултат на действията му била причинена политравма на гръдния кош на четиридесет и девет годишната Н.Д., довела до разстройство на здравето временно опасно за живота на жената. Пътнотранспортното произшествие било извършено от него след употреба на наркотичните вещества – канабис и кокаин. След инцидента водачът избягал от местопроизшествието, но по-късно е бил установен от разследващите органи.

         След задържането му за срок до 72 часа, наблюдаващият делото прокурор е внесъл в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Съдът не го е уважил, като му е наложил мярка за неотклонение „домашен арест“. Това решение е било протестирано от държавното обвинение.

         В днешното съдебно заседание съдът е приел доводите на Софийска окръжна прокуратура, че са налице изискуемите по закон предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение спрямо водача, извършил престъплението. Налице е реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

         Към настоящия момент са извършени множество действия по разследването, в това число видеотехнически, автотехническа и съдебномедицинска експертизи.